Hirdman går utöver gränsen!

Många av mina f d äldre kollegor i UD tillhör ”1812 års män” (dessa är, liksom jag själv, numera uppe i 70-75-80-årsåldern). Om detta uttryck se andra passager i min blogg). Bland dessa märks förre svenske ambassadören i  Moskva (1994-2004) Sven Hirdman och f d ambassadörerna Rolf Ekéus och Anders Ferm, båda med framträdande roller under Olof Palmes tid. Ekéus dessutom som ensamutredare av ubåtsfrågan och ”den svenska neutraliteten” och Ferm som sekreterare i den s k Palme-kommissionen vilken 1982 framlade dokumentet ”Gemensam säkerhet” /alltså med Sovjetunionen/. Framträdande sovjetisk medlem av Palme-kommissionen var medlemmen i sovjetiska kommunistpartiets Centralkommitté Georgij Arbatov (upphovsmannen till den s k Ferm-Arbatov-affären 1983 (om denna se Dagbok från UD volym 1 kap 11 och 19). 

Dessa har i olika debattinlägg nyligen vänt sig mot svenskt NATO-medlemskap, liksom de förespråkar någon form av ”entente med” / ”förståelse för” Ryssland och dess agerande.  Längst i sin förståelse för Ryssland går Sven Hirdman – t o m utöver gränsen för vad som må anses tillåtet/lämpligt  i den krigs- och hotfulla situation som ändå föreligger för vårt land och vår region. Det är  Ryssland som tillskapat det hotfulla läget genom sin folkrättsvidriga annektering av Krim och det direkta kriget mot Ukraina samt i övrigt den demonstrativt hotfulla bild som klart framträder för varje person som ser sig omkring. Rysslands agerande kan omöjligen ursäktas. Det utgör klara brott mot folkrätten och FN-stadgan. Sverige med sin non-existenta försvarsmakt och utan något egentligt militärt paktstöd måste naturligtvis kunna försvara sig. Och det raskt! 

Men man kan inte lita på att dessa ”1812 års män” representerar den ”objektiva sanningen” eller ”ens någon sanning alls”. Vad de säger är oftast grundat på ett ”nostalgiskt ideologiskt budskap” eller ett i praktiken värdelöst ”teoretiserande” kring den svenska säkerhetspolitiken. Flera av dessa borde också redovisa sina direkta kopplingar till såväl det gamla Sovjetunionen som till det nya Ryssland. De talar alltså främst i ”egen sak”! Mer om detta framgår av Dagbok från UD, volym 1 och 2, liksom det än tydligare kommer att framgå av de kommande volymerna 3, 4 och 5.

1 thought on “Hirdman går utöver gränsen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s