Neutraliteten var en chimär! – det rörde sig om ”rena hasarden”!

NEUTRALITETEN VAR EN CHIMÄR! ALLIANSEN MED USA/NATO SKYDDADE SVERIGE (se hela inlägget flik 8) 

Det svenska folket har ännu 2015 att slåss mot chimären att Sverige var tryggt som en alliansfri och neutral stat, vilket måste betecknas som en av de största osanningarna i svensk historia. Att hävda att alliansfriheten och ”neutraliteten” skulle skydda Sverige och hålla landet utanför krigiska handlingar och ockupationer var egentligen att bygga landets säkerhet på en hasard (se bl a debatten mellan mig och Sverker Åström på Svenska Dagbladets ledarsida 1998 på annan plats i denna Blogg samt Dagbok från UD volym 1 kap 20 samt ytterligare Dagbok från UD volym 2 kap 29 och 41 om det hemliga militärsamarbetet med USA och NATO, som de facto gav Sverige den militära styrka och det militära skydd som neutralitetspolitiken i sig själv inte kunde erbjuda).

Detta tål att upprepas i den debatt som förs idag om ”neutralitetens fördelar”. Neutraliteten var ingen ”trollformel” som ”fredade” landet från angrepp. Neutraliteten förutsatte ett mycket STARKT NEUTRALITETSFÖRSVAR, som kunde hävda/försvara neutraliteten. Det fick inte uppstå någon militär obalans i förhållande till de krigförande makterna. Uppkom ett militärt vakuum eller en militär obalans kunde någon av de krigförande makterna  ”fylla detta vakuum” eller denna ”obalans” genom egna styrkor. Idag saknar Sverige – förutom att Sverige är med i EU-Unionen – alla militära förutsättningar för ett starkt neutralitetsförsvar. 

Praktiskt taget samtliga neutrala länder i Europa under 2:a vk angreps / ockuperades av Nazi-Tyskland och/eller det kommunistiska Sovjetunionen. Att Sverige undgick ockupationens grymma öde hade förvisso inget med det då svaga svenska försvaret att göra. Det rörde sig istället om ”rena hasarden”. Tror vi att ”rena hasarden” än en gång skall stå oss bi? Är det ”hasard-principen” vi åter grundar svensk utrikes- och säkerhetspolitik på? Gick det ”en gång, går det väl nästa gång”! ”Går det så går det”! Det är väl denna norm eller princip (eller vad man nu skall kalla den för) som tycks vägleda detta optimistiska land  enligt satsen ”det händer aldrig oss”. Arma land! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s