Inlägg 15 april 2015: TILL AVLIDNE KABINETTSSEKRETERARE LEIF LEIFLANDS MINNE

TILL AVLIDNE KABINETTSSEKRETERAREN LEIF LEIFLANDS (1925-2015) MINNE

När f kabinettssekreteraren i UD (1977-1982) och ambassadören i London (1982-1991) nu avlidit i en ålder av 89 år vill jag gärna som nära medarbetare till honom hylla hans minne. Under min tid som UD:s Folkrättssakkunnige 1976-1987 var Leif Leifland UD:s kabinettssekreterare under de fem åren 1977-1982. Leifland var en ”stor diplomat”. Han ledde UD med fast hand under statsministrarna Thorbjörn Fälldin och Ola Ullsten och under utrikesministrarna Karin Söder, Hans Blix och Ola Ullsten. Med utomordentlig skicklighet ledde han krishanteringen under den sovjetiska ubåten U 137:s kränkning av Sverige i oktober-november 1981, vilket utdraget nedan berättar en del om.

 Utdrag ur DAGBOK FRÅN UD VOL 2 sid 47-48.

Sovjetiske ambassadören Jakovlevs besök hos kabinettssekreterare Leif Leifland den 4 november 1981 kl 18.00 med beskedet att kärnvapen finns ombord på U-137:

18.00 Ambassadör Jakovlev hos Leifland. Jag och Göran Berg (Chef Pol 1) är närvarande. Jakovlev framför svar från Moskva om kärnvapnen ombord: ”På den sovjetiska ubåten 137, liksom på alla andra örlogsfartyg ute till havs, finns erforderliga vapen och ammunition. De har emellertid inget att göra med omständigheterna kring ubåtens oavsiktliga intrång på Sveriges territorialvatten”.

Leifs replik är att det inte sägs något om kärnvapen finns ombord på U 137. Jakovlev säger att han inte hade några mer kommentarer. Han hade bara läst upp vad han fått från Moskva. Leif säger att detta svar är otillfredsställande. Därefter fladdrade Jakovlev över till en i detta sammanhang bisarr begäran, att han den 7 november ville få tillfälle att per telefon till ubåtens besättning framföra gratulationer på revolutionsdagen!! Det räcker med någon minuts samtal, säger Jakovlev. Man tror inte sina öron! I detta läge med kärnvapen ombord skall det gratuleras till Revolutionen! Leif är hygglig och säger att han skall ordna detta. Stackars Göran får i uppdrag att hålla i ”revolutionsfirandet”.

Leif säger att svaret från Moskva är otillfredsställande och att ambassadören måste förstå att ur politisk synpunkt det var en kollosal skillnad om det finns kärnvapen ombord eller ej. Sverige vill inspektera ubåtens torpeder, säger Leif. Därefter går Jakovlev in till Ola (utrikesminister Ola Ullsten). Ola säger att han tolkar ambassadörens svar till Leif som att Sovjetunionen inte förnekar att det finns kärnvapen ombord. Han tolkar också svaret som så att Sovjet vägrar att låta Sverige inspektera vapnen ombord. Ola säger att regeringen kommer att sammanträda i morgon kl 09.00. Har regeringen inte då fått annan information än den som just nu har getts, så förbehåller sig den svenska regeringen att vidta enligt dess uppfattning lämpliga åtgärder.

Leifland går upp till statsministern (Thorbjörn Fälldin). Jag skriver för brinnande livet på protestnoten, på kommunikén och på överlämnandeprotokollet för ubåten. Hur skall jag hinna detta. Det är Utrikesnämnd på Slottet kl 12.30 imorgon före regeringssammanträdet. Hemma 03.00. Upp igen 06.00. Inne på UD 07.00. Fortsatt utskriften på protestnoten. Nu är det ont om tid.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s