Nu börjar jag i första hand lägga in FÖRORD till och SAMMANDRAG ur DAGBOK FRÅN UD, Volym 1 och 2. Klicka på respektive flik för att komma åt dessa.

Det är enligt min mening viktigt att jämföra vad som hände i Socialdemokratins och Olof Palmes utrikes- och säkerhetspolitik under 70-80-talen – den period som kallas det ”kalla kriget” – med vad som händer nu med den nya röd-gröna regeringen och dess utrikes- och säkerhetspolitik. Allvaret accentueras av Rysslands och Putins återgång till det gamla kommunistiska Sovjetunionens uppförandekod – kännetecknad av den s k Brezjnev-doktrinen. På basis av denna kunde Sovjetunionen ingripa militärt i någon av det ”Socialistiska Samväldets” stater om ”hot mot socialismen förelåg”. Alltså om t ex demokratiska krafter villa ”kasta av sig det kommunistiska oket”. Då rullade de sovjetiska stridsvagnarna in, t ex Ungern 1956 och Tjeckoslovakien 1968 – och nästan i Polen 1980.

Samma uppförande ser vi nu 2014-2015 där åter ryska stridsvagnar syns på Krim och i Ukraina, och ganska snart även på andra håll (se Förordet till DAGBOK FRÅN UD Vol 2).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s